
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.3850/2010) όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν έστω έναν εργαζόμενο οφείλουν να έχουν Τεχνικό Ασφαλείας.
Ο Τεχνικός Ασφαλείας είναι το πρόσωπο που ορίζεται από τον εργοδότη και ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός προς την επιχείρηση, όμως πέρα από νομική υποχρέωση, ο ρόλος του είναι καθοριστικός για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς συμβάλλει στη επίβλεψη και της βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων.
Αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του Τεχνικού Ασφαλείας :
Ο Τεχνικός Ασφαλείας (ΤΑ) αποτελεί το βασικό συμβουλευτικό όργανο του εργοδότη, σε θέματα σχετικά με την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων. Το έργο του για την επίβλεψη των συνθηκών εργασίας διέπεται από συγκεκριμένα καθήκοντα, συμβουλευτικές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις, οι οποίες καθορίζονται αναλυτικά στις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Στο πλαίσιο της επίβλεψης και της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας :
-
Ο τεχνικός ασφάλειας επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας από πλευράς υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Όταν αντιλαμβάνεται οποιαδήποτε παράλειψη προτείνει μέτρα αντιμετώπισής της και επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων που πρότεινε.
-
Ο τεχνικός ασφάλειας οφείλει να επιβλέπει την ορθή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας.
-
Έχει υποχρέωση να ερευνά τα αίτια των εργατικών ατυχημάτων, να αναλύει και αξιολογεί τα αποτελέσματα των ερευνών του και να προτείνει μέτρα για την αποτροπή παρόμοιων ατυχημάτων τα οποία καταχωρεί στο ειδικό βιβλίο υποδείξεων τεχνικού ασφαλείας που τηρεί η επιχείρηση.
-
Ο τεχνικός ασφάλειας ασκεί εποπτικό ρόλο κατά την εκτέλεση ασκήσεων πυρασφάλειας και συναγερμού που πραγματοποιούνται στην επιχείρηση για τη διαπίστωση ετοιμότητας προς αντιμετώπιση ατυχημάτων.
-
Ενημερώνει και καθοδηγεί τους εργαζόμενους για την αποτροπή του επαγγελματικού κινδύνου που συνεπάγεται η εργασία τους και μεριμνά ώστε να τηρούν τους κανόνες υγείας και ασφάλειας στην επιχείρηση.
-
Ο τεχνικός ασφαλείας συμμετέχει στην κατάρτιση και την εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης των εργαζομένων σε θέματα υγείας και ασφάλειας.
-
Ο τεχνικός Ασφαλείας υποχρεούται να συνεργάζεται με τον Ιατρό Εργασίας πραγματοποιώντας κοινούς ελέγχους των χώρων εργασίας.
-
Ο τεχνικός ασφάλειας έχει υποχρέωση να τηρεί το επιχειρησιακό απόρρητο.
Μελέτη Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (Μ.Ε.Ε.Κ.)
H Μελέτη Εκτίμησης του Επαγγελματικού Κινδύνου (ΜΕΕΚ) μιας επιχείρησης έρχεται να καλύψει τόσο τη νομική υποχρέωση της επιχείρησης βάσει του ΚΩΔΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ν. 3850/2010 (ΦΕΚ A’ 84/2.6.2010) και περιλαμβάνει τον εντοπισμό των κινδύνων για την ασφάλεια και υγεία του προσωπικού, την ιεράρχησή τους και την διατύπωση προτάσεων μείωσής τους.
Συγκεκριμένα η Μελέτη Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΜΕΕΚ) έχει τους ακόλουθους στόχους:
-
Να επισημανθούν όλες οι πιθανές πηγές κινδύνου που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εργατικό ατύχημα μέσα στο χώρο της επιχείρησης.
-
Να εκτιμηθεί ποσοτικά η πιθανότητα πραγματοποίησης του κάθε κινδύνου, η σοβαρότητά του και η συχνότητα εμφάνισης του.
-
Να γίνει έλεγχος και να αξιολογηθεί η πληρότητα των μέτρων και μέσων προστασίας που διαθέτει η επιχείρηση.
-
Να καταγραφούν κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης κατά αντιστοιχία, ώστε να καταστεί ευκολότερη η αντιμετώπισή τους από τους εργαζόμενους.
-
Να προταθούν ενέργειες και μέτρα, εφόσον απαιτούνται, προς επίτευξη της εξάλειψης του κινδύνου.
Η Μελέτη Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της επιχείρησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων στο εργασιακό περιβάλλον και συνεπώς για την αποφυγή των Εργατικών Ατυχημάτων.

